PROIECTUL Justice has no gender JUST/2016/RGEN/VAWA
TOOLOKIT EDUCATIONAL MULTIMEDIA – DOWNLOAD
În perioada 1 Mai 2017 – 31 Octombrie 2019 Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES) implementează proiectul cu titlul ”Justice has no gender” Proiectul se încadrează în linia de granturi co-finanțate de către Comisia Europeană prin Directoratul General pentru Justiție, Consumatori și Egalitate de Gen prin Programul Drepturi, Egalitate și Cetățenie, prin linia de finanțare „Granturi acordate pentru sprijinirea activităților naționale de informare, conștientizare și educare în vederea prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor” ANES derulează acest proiect în parteneriat cu Agenția Națională pentru Persoane cu Dizabilități (ANPD) și Asociația ActiveWatch.
Valoarea totală a proiectului se ridică la 224.616 EUR din care 179.692,80 EUR finanțare acordată de Comisia Europeană prin Directoratul General pentru Justiție și Consumatori
Obiectiv general al proiectului îl reprezintă creșterea gradului de conștientizare în rândul a peste 15.000 de elevi români cu privire la efectele negative ale stereotipurilor de gen față de persoanele cu dizabilități și/sau de etnie, în societatea românească. Astfel prin activitățile proiectului, un număr de 650 de elevi, din 26 de licee, sub coordonarea a 26 de profesori și cu sprijinul experților implicați în proiect, vor fi împuterniciți să devină activiști sociali, care vor dezvolta campanii în propriile licee, direcționate pentru a reduce discriminarea și violența pe criterii de gen și față de femeile și fetele cu dizabilități.
Grupuri țintă
-
650 de elevi de liceu care vor implementa campanii de sensibilizare în cadrul propriilor școli și devenind astfel vectori de opinie în ceea ce privește combaterea discriminării de gen și a violenței de gen;
-
26 de profesori de liceu instruiți pentru a coordona activitățile elevilor în cadrul campaniilor dezvoltate în licee și pentru a le oferi sprijin elevilor;
-
15.000 de elevi de liceu la care va ajunge informația din cadrul campaniilor colegilor lor;
-
650 de cadre didactice și personal auxiliar din cadrul liceelor, care vor fi vizate în cadrul campaniilor;
-
50.000 de persoane la care se va ajunge prin intermediul campaniei on-line.
Obiective generale:
1.Creșterea gradului de conștientizare și sensibilizare în rândul profesorilor de liceu și a elevilor, prin activități educaționale, cu privire la violența în școli cauzată de discriminare, cu accent pe violența bazată pe criterii de gen, inclusiv violența sexuală și violența împotriva femeilor cu handicap și cu privire la egalitatea de șanse între femei și bărbați.
2. Îmbunătățirea competențelor și abilităților profesorilor de liceu în ceea ce privește dezvoltarea de programe alternative și non-formale, care să abordeze combaterea și prevenirea violenței bazate pe criterii de gen, precum și promovarea egalității de șanse între femei și bărbați.
Activitățile proiectului:
De la data începerii activităților proiectului (1 mai 2017) ANES a contactat Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Inspectoratul Școlar Ilfov în vederea derulării unui program pilot în doua licee din București și județul Ilfov.
Programul Pilot s-a desfășurat în perioada octombrie 2017-iunie 2018 în cadrul Colegiului Economic ”Virgil Madgearu” din București și al Liceului Tehnologic Dumitru Dumitrescu din Buftea și s-a concretizat în desfășurarea unui training pentru o echipă de 25 de elevi și un profesor coordonator din fiecare liceu, în vederea realizării unor campanii la nivelul celor doua licee selectate, pentru creșterea gradului de conștientizare asupra principiului egalității de șanse, a combaterii violenței și a discriminării la care sunt supuse fetele tinere și/sau persoanele cu dizabilități. Trainingul s-a desfășurat pe doua module, unul de formare teoretică, în care să se asigure proprietatea și buna înțelegere a termenilor de către elevi și una practică, de elaborare a elementelor unei campanii la nivelul liceelor. În același timp, programul pilot a urmărit elaborarea unor instrumente și materiale de lucru necesare la multiplicarea activității în alte 24 de licee din țară. (foto)
În urma derulării programului pilot au rezultat doua campanii la nivelul celor doua licee implicate:
-
elevii Liceului Tehnologic Dumitru Dumitrescu din Buftea au dezvoltata campania cu titlu ”Doar etichetele ne diferențiază”
-
elevii Colegiului Economic ”Virgil Madgearu” din București au dezvoltat campania intitulată ”Personalitate nu dizabilitate”